Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ


Δουκοπούλου Γεωργία Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ξέρουμε να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο; Η αλήθεια είναι ότι λίγοι από εμάς γνωρίζουν πως είναι ίσως ο σημαντικότερος τρόπος διατήρησης της ασφάλειας των τροφίμων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας τους και αναστέλλουν ταυτόχρονα την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα και επιβλαβή.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές, πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε, να αποθηκεύουμε και να συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα που αγοράζουμε. Γιατί, ο κίνδυνος από την κατανάλωση αλλοιωμένων προϊόντων δεν είναι αμελητέος. Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε:

1. Ρυθμίζουμε σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου


Η θερμοκρασία στα μεσαία ράφια πρέπει να είναι 5°C. Η κατάψυξη πρέπει να έχει θερμοκρασία λιγότερο από -16°C. Μ’ ένα θερμόμετρο μπορούμε να επιβεβαιώνουμε, εάν υπάρχουν αμφιβολίες, αν το ψυγείο μας δουλεύει σωστά.

Επίσης, αν δεν είναι νέας τεχνολογίας (No Frost) ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ξύδι, ώστε να εξαφανίζονται κι οι δυσάρεστες οσμές.

2. Τοποθετούμε τα τρόφιμα στη σωστή θέση

Η σωστή ταξινόμηση είναι το ήμισυ του παντός!

Τα φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται στο συρτάρι, στο κάτω μέρος του ψυγείου ενώ τα κρέατα και τα ψάρια τοποθετούνται στο ακριβώς από πάνω ράφι (2°C), που είναι και το πιο ψυχρό μέσα στο ψυγείο (εκτός βέβαια αν θέλουμε να τα καταψύξουμε).

Τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15°C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως για παράδειγμα τα ποτά, η μουστάρδα και το βούτυρο.

Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, και άλλα ευπαθή προϊόντα είναι καλό να μην τοποθετούνται στην πόρτα, αλλά στα μεσαία ράφια (4-5°C) και στο ψηλότερο ράφι (8°C).

3. Δεν γεμίζουμε το ψυγείο με πολλά τρόφιμα


Παν μέτρον άριστον! Δεν χρειάζεται να γεμίζουμε ασφυκτικά το ψυγείο μας, διότι έτσι ο ψυχρός αέρας δεν ανακυκλώνεται σωστά, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο, με αποτέλεσμα να μην ψύχονται καλά τα τρόφιμα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την κατάψυξη.

4. Τοποθετούμε τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη

Δοχεία, τάπερ και διαφανείς μεμβράνες είναι οι καλύτεροι τρόποι ώστε να φυλάσσονται καλύτερα οι τροφές και κυρίως τα περισσεύματα των φαγητών. Διαφορετικά, μεταφέρονται οι οσμές τους σε άλλα τρόφιμα, υγρά (χυμοί ή ζουμιά) από το ένα τρόφιμο στο άλλο, αλλά και τα ίδια αφυδατώνονται και μαραζώνουν. Ακόμα, όταν κλείνουμε τα τρόφιμα σε σακούλες για το ψυγείο, δεν πρέπει να βγάζουμε όλο τον αέρα, καθώς έτσι βοηθάμε την ανάπτυξη αναερόβιων μικροοργανισμών.

5. Δεν τοποθετούμε ποτέ καυτά ή ζεστά φαγητά στο ψυγείο

Το ζεστό φαγητό θα προκαλέσει άνοδο στη θερμοκρασία του θαλάμου. Γι’ αυτό και πρέπει να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του φαγητού να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Δεν πρέπει ν’ αφήνουμε για πολλή ώρα ανοιχτή τη πόρτα του ψυγείου και να το ανοιγοκλείνουμε άσκοπα

Γιατί έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία του θαλάμου και χάνετε η ψύξη του. Πρέπει να την ανοίγουμε μόνο όταν κρίνουμε πως είναι αναγκαίο και για όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα.

7. Πρέπει να τηρούμε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων

Πρέπει να διαβάζουμε πάντα τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων. Τα τρόφιμα διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο, πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, μόνο για όσο διάστημα αναφέρεται στην ετικέτα τους.

Επίσης, είναι συνετό να ελέγχουμε τακτικά τα τρόφιμα. Ό,τι δείχνει αλλοιωμένο ή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του, πρέπει να το πετάμε.

8. Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει πάντα να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το χειμώνα.

9. Ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται ψύξη

Όπως τα εξωτικά φρούτα, οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια. Το ψωμί μπαγιατεύει γρηγορότερα μέσα στο ψυγείο.

Σίγουρα, δεν πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, παρά μόνο την στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσουμε.

10. Κανόνας FIFO : First In, First Out


Αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων! Υποδηλώνει πως το τρόφιμο που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί και πρώτο. Γι’ αυτό και στην αποθήκευση των τροφίμων, πρέπει να τοποθετούμε εκείνα που αγοράσαμε πρόσφατα, πίσω από αυτά που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο. Έτσι, λιγοστεύουμε την πιθανότητα να περάσει η ημερομηνία λήξης των προϊόντων, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι καλό για την υγεία μας και την τσέπη μας!


Δουκοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
M. +30 6947 426662
E. georgiadk@gmail.com


Βιβλιογραφία:

1. Henson, S., Caswell, J., (1999). Food safety regulation: an overview of contemporary issues. Food Policy, Vol. 24(6), pp. 589–603
2. Rohra, A., Luddecke, A., Drusch, S., Mullera, M., Alvensleben, R., (2005). Food quality and safety––consumer perception and public health concern. Food Control, Vol.16(8), pp. 649–655
3. Trienekens, J., ZuurbierI, P., (2008). Quality and safety standards in the food industry, developments and challenges. International Journal of Production Economics, Vol. 113(1), pp. 107–122
4. McMeekin, T., Baranyi, J., Bowman, J., Dalgaard, P., Kirk, M., Ross, T., Schmid, S., Zwietering, M., (2006). Information systems in food safety management. International Journal of Food Microbiology, Vol. 112(3), pp.181–194
5. Grunert, K., Celemin, L., Wills, J., Bonsmann, S., Nureeva, L., (2010). Use and understanding of nutrition information on food labels in six European countries. Journal of Public Health, Vol. 18(3), pp 261-277
6. Grunert, K., Wills, J., (2007). A review of European research on consumer response to nutrition information on food labels. Journal of Public Health, Vol.15(5), pp 385-399





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου