Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μπίλι Χόλιντεϊ – Billie Holiday

Μπίλι Χόλιντεϊ –  Billie Holiday

(7/4/1915 – 17/7/1959)

"Η φωνή της ήταν ψίθυρος, δάκρυ, γόος, κάλεσμα ερωτικό, αγάπης αίνος, κεραυνός σε αργή κίνηση, περήφανη θλίψη, βραχνή προσευχή στο κενό των ημερών και, κυρίως, των νυχτών ενός βίου αλλόκοτου, ενός βίου ταραχώδους και ταραγμένου, ενός βίου απόλυτα συνεπούς και πείσμονος"

    Στις 7 Απριλίου του 1915 γεννήθηκε η Μπίλι Χόλιντεϊ, η μεγαλύτερη ίσως τραγουδίστρια της τζαζ. Η φωνή και το ιδιαίτερο στυλ της, σημάδεψαν τους επόμενους ερμηνευτές τις τζαζ μουσικής μέχρι και τις μέρες μας. Έφυγε από τη ζωή νέα, ταλαιπωρημένη από τις εξαρτήσεις της και μια δύσκολη προσωπική ζωή, το 1959.

Ζυλ Ντασέν - Jules Dassin

Ζυλ Ντασέν - Jules Dassin

(18/12/1911 – 31/3/2008)

‘Ένας Αμερικανός Ρωσοεβραίος πιο Έλληνας από πολλούς……….

Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη. Οι ταινίες του εκτείνονται από το αστυνομικό γκανγκστερικό φιλμ νουάρ ως τον κοινωνικό ρεαλισμό και τον λυρικό εξπρεσιονισμό.

Ο Ζιλ Ντασέν (Jules Dassin) γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και ήταν το 8ο παιδί ενός ρωσοεβραίου κουρέα. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως μαθητευόμενος στο πλευρό του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Αργότερα, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαρκ Χέλνγκερ, με τον οποίο έκανε δύο ταινίες. Η συνεργασία τους διακόπηκε, όταν αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί τη σκοτεινή εποχή του Μακαρθισμού, λόγω των διώξεων και των παρεμβάσεων που δεχόταν στη δουλειά του. Όταν κλήθηκε να απολογηθεί στο Κογκρέσο, κατηγορούμενος για αντιαμερικανική δράση, γύριζε την ταινία «Night and the City».