Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Δέλτα-μεζέδες για τσίπουρο ή ούζο: 1.Γαύρος μαρινάτος.

1.Γαύρος μαρινάτος.


Λόγω αγάπης προς το τσίπουρο και το ούζο και κατά συνέπεια και στον καλό μεζέ, έπειτα από αρκετές δοκιμές σε διάφορα κουτούκια, τσιπουράδικα, ουζάδικα, ταβέρνες και πάσης φύσεως οινομαγειρία, και έπειτα από πολλούς πειραματισμούς, κατέληξα σε μερικές συνταγές που κατά κύριο λόγο αφορούν στη δικιά μου γεύση, γιατί όπως γνωρίζει κάθε καλοφαγάς το καλύτερο φαγητό το φτιάχνεις μόνος σου, αφού εσύ ξέρεις ακριβώς πώς το θέλεις.

Σας προτείνω λοιπόν τις συνταγές αυτές, οι οποίες φυσικά μπορούν να προσαρμοστούν στις γευστικές προτιμήσεις του καθένα αρκεί να υπάρχει φαντασία, μεράκι, καλό τσίπουρο και φυσικά καλή παρέα…….

Καλούς πειραματισμούς σας εύχομαι…..

Υλικά:

1. Γαύρος περίπου ½ κιλό, φρέσκος.
2. Το χυμό από περίπου 1 κιλό λεμόνια (ή ξύδι αν προτιμάτε).
3. Δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και δυο κλωναράκια ολόκληρα.
4. Ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια).
5. Ενα φακελάκι αλάτι ημίχοντρο.
6. Σκελίθρες από ένα κεφάλι σκόρδου κομμένες στα τέσσερα.
7. Αρκετό ελαιόλαδο.
8. Ψιλοκομμένο άνηθο.
9. Ψιλοκομμένο μαΪντανό.
10. Ενα γυάλινο δοχείο (ταπεράκι) κατά προτίμηση ορθογώνιο.


Παρασκευή:

1. Φιλετάρουμε τα γαύρο: Αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια και με ένα μαχαιράκι ή ακόμα και με το χέρι, τον ανοίγουμε στα δυο και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά και την ουρίτσα.
2. Στρώνουμε το γαύρο μας ανοιγμένο στο δοχείο. Τον σκεπάζουμε με το αλάτι και συνεχίζουμε έτσι στρώση-στρώση, μέχρι να τελειώσει.
3. Τον σκεπάζουμε με το λεμόνι (ή το ξύδι) και τον βάζουμε στο ψυγείο.
4. Μετά από 48 ώρες (24 αν τον θέλετε πιο ελαφρύ στην γεύση) τον βγάζουμε και τον ξεπλένουμε.
5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του στρωσίματος του γαύρου στο δοχείο μας, μόνο που αυτή την φορά μεταξύ των στρώσεων τοποθετούμε το δεντρολίβανο και τη ρίγανη, ρίχνοντας σποραδικά και το σκόρδο.
6. Σκεπαζουμε το γαύρο με το ελαιόλαδο, τοποθετώντας και τα κλωναράκια του δεντρολίβανου. Προσοχή: Η επιφάνεια πρέπει να είναι όλη σκεπασμένη με λάδι, αλλιώς ο γαύρος μας κινδυνεύει να χαλάσει.
7.Τον αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 12 ώρες (ιδανικά 24) για να «τραβήξει» το λάδι το παραπανίσιο αλάτι και να δέσουν και τα μυρωδικά μα το ψαράκι. Σε αυτή την μορφή διατηρείται αρκετό καιρό, αν δεν εξαφανιστεί επί τόπου…..


Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε τοποθετώντας όμορφα το μεζέ μας, με λίγο σκόρδο, λίγο λάδι από το δοχείο μας, ραντίζουμε με λίγο λεμονάκι και πασπαλίζουμε ελαφρώς με άνηθο και μαϊντανό.

Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με σαρδέλες αν δεν βρίσκουμε γαύρο.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι φρέσκο ψάρι (ειδικά αν πρόκειται για μικρό) εννοείται αυτό που έχει βγει το πολύ 24 ώρες πριν από την θάλασσα.

Προτείνουμε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, σκέτο, με συνοδεία δροσερού νερού με πάγο (σε ξεχωριστό ποτήρι φυσικά)…

Καλοφάγωτος ……

OmikronDelta
ιούλιος 2015

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου