Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

9+1 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ


Δουκοπούλου Γεωργία Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
  
Με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει κατακόρυφα, το μόνο που θέλεις, είναι ελαφριά πιάτα που μυρίζουν καλοκαίρι και δε σε βαραίνουν, ειδικά το μεσημέρι που η ζέστη χτυπάει «κόκκινο»! Έτσι, με πρωταγωνιστές τα καλοκαιρινά φρούτα, που είναι ζουμερά, δροσερά και άριστη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και βέβαια νερού, δεν είναι δυνατόν να περιμένεις το βράδυ για να δροσιστείς!

Το αποτέλεσμα; Πανεύκολες και πεντανόστιμες σαλάτες, υψηλής θρεπτικής αξίας και λίγων θερμίδων- για όσους τουλάχιστον προσέχουν ακόμα τη σιλουέτα τους! Αν δεν πείστηκες ακόμα, συνέχισε το διάβασμα και ίσως να αλλάξεις γνώμη…

Σαλάτα πράσινη ανάμεικτη με ροδάκινα και ανθότυρο (285 θερμίδες)
Γεμίζουμε τη σαλατιέρα με λόλα, ρόκα και σγουρή σαλάτα. Τεμαχίζουμε 1 ροδάκινο και 40γρ ανθότυρο (περίπου 2 σπιρτόκουτα) σε μικρά κυβάκια και τα προσθέτουμε μέσα στη σαλάτα. Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολάκι 1 κ.γλ. ελαιόλαδο με 1 κ.γλ. μέλι και 3 κ.γλ. ξύδι μπαλσάμικο. Ντρεσάρουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο, ανακατεύουμε καλά και έτοιμη!

Σαλάτα πράσινη με σύκα και μανούρι (431 θερμίδες)
Χοντροκόβουμε τα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας μας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 4 σύκα ψιλοκομμένα και 50γρ μανούρι. Για τη σος: στύβουμε ½ πορτοκάλι σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με 1 κ.γλ ελαιόλαδο και 1 κ.γλ. μέλι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος και ιδανικά προσθέτουμε και λίγους κόκκους κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Σαλάτα ρόκα- σπανάκι με φράουλες, καρύδια και ροκφόρ (433 θερμίδες)
Κόβουμε 8 φράουλες σε μικρότερα κομμάτια και θρυμματίζουμε μ’ ένα μαχαίρι 3 ολόκληρα καρύδια (ή 6 μισά). Τα προσθέτουμε μαζί με το χοντροκομμένο σπανάκι και τη ρόκα σε μία σαλατιέρα, μαζί με 50γρ ροκφόρ. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας στο multi 1 κ.γλ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. ξίδι λευκό και ½ κ.γλ. μαύρη ζάχαρη και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και έτοιμη.

Σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο, κάσιους και πεπόνι (456 θερμίδες)
Πλένουμε πολύ καλά το baby σπανάκι και το τοποθετούμε στη σαλατιέρα μας. Κόβουμε 100γρ στήθος κοτόπουλο σε μακρόστενα στικς και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ψηθούν. Ανακατεύουμε 2 κ.σ. χυμό lime με 1 κ.σ. σησαμέλαιο και το περιχύνουμε στη σαλάτα. Προσθέτουμε 10 κάσιους, ¼ μεσαίου πεπονιού, που το έχουμε τεμαχίσει σε μικρά κυβάκια, και 1 κ.σ. κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακινούμε ελαφρά με τη βοήθεια δύο πιρουνιών, για να ανακατευτούν τα υλικά μας καλά. Μιαμ! 

Σαλάτα ρόκα με μοσχαρίσιο φιλέτο και βερίκοκα (371 θερμίδες)
Ψιλοκόβουμε ½ ξερό κρεμμύδι και λίγο μαϊντανό και τα προσθέτουμε μαζί με τη ρόκα σε μία σαλατιέρα. Κόβουμε 2 μοσχαρίσια φιλετάκια (140γρ) σε λωρίδες και τα σιγοψήνουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος, μέχρι να ψηθούν όσο θέλουμε, ιδανικά να κρατάνε τους χυμούς τους. Κόβουμε 4 φρέσκα βερίκοκα, όχι πολύ ώριμα, σε κομματάκια. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. ξύδι κόκκινου κρασιού. Ανακατεύουμε ελαφρά και έτοιμο το μεσημεριανό! 

Σαλάτα ντομάτα με καρπούζι και φέτα (240 θερμίδες)
Κόβουμε 1 μεγάλη φέτα καρπούζι (χωρίς τα σπόρια) σε μέτρια κομμάτια. Πλένουμε καλά και κόβουμε, επίσης στο ίδιο μέγεθος με το καρπούζι, 2 μέτριες ντομάτες ή χρησιμοποιούμε περίπου 12-15 τοματίνια cherry. Ψιλοκόβουμε ½ κρεμμύδι ξερό, λίγο βασιλικό και λίγο δυόσμο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, μαζί με 40γρ φέτας χωριάτικης, την οποία έχουμε εξίσου τεμαχίσει σε μικρά κυβάκια. Ραντίζουμε με 2 κ.σ. μπαλσάμικο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με προσοχή, ώστε να μη διαλυθεί το καρπούζι. Καλή απόλαυση! 


Σαλάτα ανάμεικτη πράσινη με προσούτο, μοτσαρέλα light και πεπόνι (422 θερμίδες)
Πλένουμε πολύ καλά την πράσινη σαλάτα, τη σγουρή και λίγη ρόκα, τα κόβουμε και τα βάζουμε στην σαλατιέρα μας. Κόβουμε ¼ μεσαίου πεπονιού σε μικρά κομμάτια ή μπαλίτσες, καθώς και 50γρ μοτσαρέλας light και τεμαχίζουμε σε λωρίδες 40γρ προσούτο. Τα τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά μας και περιχύνουμε με τη σος, που έχουμε ετοιμάσει αναμιγνύοντας 1 κ.γλ. ελαιόλαδο με 2 κ.γλ. μπαλσάμικο ξύδι, 1 κ.γ μέλι και 1 κ.γλ μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά. Έτοιμη προς κατανάλωση! 

Σαλάτα ρόκα με νεκταρίνια και buffalo μοτσαρέλα (440 θερμίδες) 
Πρώτα φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ, βάζοντας σ' ένα μπολάκι 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο, 1 κ.γλ. μέλι και 1 κ.γλ. μουστάρδα dijon. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά. Κόβουμε 2 μικρά ώριμα νεκταρίνια σε μικρότερα κομμάτια και με τα χέρια μας τη ρόκα, σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στη σαλατιέρα μας όλα τα υλικά, συμπληρώνουμε με 50γρ μοτσαρέλα buffalo και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και λίγο φρέσκο κόλιανδρο. Για τους λάτρεις των καυτερών, νοστιμίστε τη σαλάτα με 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά! 

Σαλάτα με baby σπανάκι, φουαντρέ γαλοπούλα, χαλούμι και κεράσια (435 θερμίδες)
Χρησιμοποιώντας ένα κερασοκαθαριστή (ή απλά μ’ ένα μαχαίρι), αφαιρούμε τα κουκούτσια από 15 κεράσια και τα κόβουμε στη μέση. Τα προσθέτουμε μαζί με το baby σπανάκι σε μία μεγάλη σαλατιέρα, μαζί και με λίγα ραπανάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τις 2 φέτες φουαντρέ γαλοπούλα, τα 40γρ χαλούμι και το ντρέσινγκ μας, που είναι μίγμα από 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο, 1 κ.γλ. μέλι και ξύσμα πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σαλάτα πράσινη ανάμεικτη με σολομό καπνιστό, πεπόνι και μάνγκο (387 θερμίδες)
Τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα μαρούλι, iceberg και πράσινη λόλα και τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ μας, που είναι 1 κ.γλ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. ξίδι λευκό, ½ κ.γλ. μαύρη ζάχαρη και ½ φλιτζάνι στυμμένος χυμός πορτοκαλιού. Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια 70γρ καπνιστό σολομό, καθώς και ¼ μεσαίου πεπονιού και ½ ώριμο μάνγκο. Ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά και έχουμε έτοιμη μία από τις πιο δροσερές και φρουτένιες σαλάτες του καλοκαιριού.

Bon Appétit! 

Δουκοπούλου Γεωργία 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 
M. +30 6947 426662 
E. georgiadk@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου