Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Αλ Πατσίνο - Al Pacino

Αλ Πατσίνο - Al Pacino

(25/4/1940 - ……..)

Ο Αλφρέντο Τζέημς "Αλ" Πατσίνο (γεννημένος στις 25 Απριλίου 1940) είναι Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Βραβείο Όσκαρ A' ανδρικού ρόλου. Θεωρείται ότι είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς όχι μόνο της γενιάς του αλλά και ολόκληρου του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς. Ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλυγουντ που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αλλά παρόλα αυτά έχει μια κόρη με την ηθοποιό Τζούλι Μαρί και δίδυμα με την ηθοποιό Μπέβερλυ Ντ' Άντζελο.

Η πρώτη ταινία στην οποία έπαιξε ήταν το 'Me, Natalie' το 1969. Στην ταινία 'The Panic in Needle Park' το 1971, όπου έπαιζε έναν ηρωινομανή, τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα ο οποίος και τον επέλεξε για τον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία Ο Νονός (για τον ίδιο ρόλο ήταν υποψήφιοι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ), για την οποία ήταν υποψήφιος για Βραβείο Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου. Μετά από την ερμηνεία του στο Νονό έπαιξε σε ταινίες όπως Σέρπικο το οποίο του χάρησε την υποψηφιότητα αυτή τη φορά για Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου, το "Dog Day Afternoon" (Σκυλίσια Μέρα),όπου η ερμηνεία του,του έδωσε για δεύτερη φορά υποψηφιότηταςγια Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου , στο "Νονός ΙΙ" (με το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α'Αντρικού ρόλου για τρίτη φορά). Το 1979 είχε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α'Αντρικού ρόλου για την ταινία ...And Justice for All αλλά και πάλι δεν πήρε το χρυσό αγαλματίδιο.

Κατόπιν έπαιξε το ρόλο του Τόνυ Μοντάνα στο Scarface και το 1985 έπαιξε στο Revolution, που όμως ήταν εμπορική αποτυχία, εξαιτίας της οποίας έκανε τέσσερα χρόνια να εμφανιστεί ξανά σε ταινία. Όμως το 1990 ήρθε η δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου για το Dick Tracy και η καριέρα του απογειώθηκε εκ νέου. Ακολούθησε το Frankie and Johnny με συμπρωταγωνίστρια την Μισέλ Φάιφερ, το 1992 το Glengarry Glen Ross με το οποίο ήταν για τρίτη φορά υποψήφιος για Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου και την ίδια χρονιά το Άρωμα γυναίκας με το οποίο τελικά κατάφερε να πάρει το Όσκαρ Α'Αντρικού ρόλου. Ακολούθησαν εκπληκτικές ερμηνείες στις ταινίες Carlito's Way, Heat με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Insider με τον υποψήφιο για Όσκαρ Β’ Αντρικού Ράσελ Κρόου , The Devil's Advocate με συμπρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς και Insomnia το 2002. Οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε μετά το Insomnia δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Αλ Πατσίνο έχει αρνηθεί αρκετούς ρόλους. Οι πιο σημαντικοί που απέρριψε είναι του Χαν Σόλο στο Star Wars, τον Κάπταιν Γουίλαρντ στο Αποκάλυψη Τώρα και του Έντγουαρντ Λούις στο Pretty woman. Έχει σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στο ντοκυμαντέρ Looking For Richard. Πρόσφατα σκηνοθέτησε ένα ακόμα ντοκυμαντέρ βασισμένο στη Salome του Oscar Wilde.

Φιλμογραφία

Χρονιά                 Ταινία
1969       Me, Natalie (Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι)
1971       The Panic in Needle Park (Πανικός στο Νιντλ Παρκ)
1972       The Godfather (Ο Νονός)
1973       Scarecrow (Το Σκιάχτρο)
1973       Serpico (Σέρπικο)
1974       The Godfather Part II (Ο Νονός ΙΙ)
1975       Dog Day Afternoon (Σκυλίσια Μέρα)
1977       Bobby Deerfield (Μπόμπι Ντίρλφιλντ, Μια Στιγμή...Μια Ζωή)
1979       ...And Justice for All (...Δικαιοσύνη για Ολους!)
1980       Cruising (Το Ψωνιστήρι)
1982       Author! Author! (Η Πρεμιέρα)
1983       Scarface (Ο Σημαδεμένος)
1985       Revolution (Οι Επαναστάτες)
1989       The Local Stigmatic
1989       Sea of Love (Το Ερωτικό Αντικείμενο του Εγκλήματος)
1990       Dick Tracy (Ντικ Τρέισι)
1990       The Godfather Part III (Ο Νονός ΙΙΙ)
1991       Madonna: Truth or Dare (Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα)
1991       Frankie and Johnny (Φράνκι και Τζόνι)
1992       Glengarry Glen Ross (Οικόπεδα με Θέα)
1992       Scent of a Woman (Άρωμα Γυναίκας)
1993       Carlito's Way (Υπόθεση Καρλίτο)
1994       Jonas in the Desert
1995       Two Bits (Δυο Δεκάρες)
1995       Heat (Ένταση)
1996       City Hall
1996       Looking for Richard (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
1997       Pitch
1997       Donnie Brasco (Ντόνι Μπράσκο)
1997       Devil's Advocate (Ο Δικηγόρος του Διαβόλου)
1999       The Insider
1999       Any Given Sunday (Κάθε Κυριακή)
2000       Chinese Coffee
2002       Insomnia
2002       S1m0ne (Σιμόν)
2002       People I Know (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
2003       The Recruit (Η Δοκιμασία)
2003       Gigli (Gigli: Ενας Ζόρικος Ερωτας)
2003       Angels in America (Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο)
2004       The Merchant of Venice (Ο Εμπορος της Βενετίας)
2005       Two for the Money (Όλα για τα Λεφτά)
2006       88 Minutes (88 λεπτά)
2006       Torch
2007       Rififi
2007       Ocean's Thirteen (Η Συμμορία των Δεκατριών)
2008       Righteous kill (Ου Φονεύσεις)
2010       You Don't Know Jack (Δόκτωρ Θάνατος)
2011       Salome
2011       Son of No One (Ο Αντι-Ηρωας)
2011       Jack & Jill (Ο Τζακ και η Τζιλ)
2012       Stand Up Guys

ΠΗΓΗ: 
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: 
VIDEOS: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου